Vi söker driftchef

Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå) är en ideell solidaritetsorganisation och en av Sveriges största second hand-kedjor. Vi har verkat för global rättvisa, inkludering och miljö i över 50 år. Samtidigt som vi är en idéburen förening med 90-konto, driver vi också en kommersiell verksamhet som omsätter över 100 miljoner kronor och som i sin tur möjliggör ett biståndsprogram av mycket hög kvalitet. För dig med rätt kompetens och inställning är detta en nästintill unik chans att arbeta i en professionell verksamhet som samtidigt har som enda syfte att göra verklig nytta i världen.

Nu söker vi dig som vill vara med och driva verksamheten framåt, i rollen som driftchef. Vi tror att du som söker delar föreningens värdegrund och kan bidra med professionell kompetens och kämpaglöd. För att trivas och kunna leverera i den här rollen behöver du ha både erfarenhet av ledarskap och förstå att vi inte är som andra handelsorganisationer. Vi är i grunden kritiska till hur detaljhandeln och konsumtionen idag ser ut, och ser det som vårt uppdrag att själva vara det alternativ som vi anser att samhället behöver. Vår second hand-verksamhet innefattar butiker i Göteborg, Malmö och Borås, samt sorteringsanläggningar och lager & logistik i Göteborg och Malmö. Som driftchef ansvarar du för sortering och lagerverksamheten, dina medarbetare består av enhetschefer och sortimentsansvariga. Löneläget ligger eventuellt något lägre än liknande tjänster inom näringslivet. Detta kräver att du som har kvalifikationer och erfarenhet också behöver förvissa dig om att du har viljan att arbeta för fler värden än enbart finansiella – t ex förvissningen om att använda din kompetens till att göra världen lite mer hållbar, lite mer rättvis och lite coolare, i en organisation som är framåtriktad, professionell och siktar på stor utveckling de kommande åren.

Om dig

Du som söker har goda ledaregenskaper, en positiv människosyn och hög arbetskapacitet.

I denna roll behöver du kunna kommunicera väl, vara lyhörd och ha en god samarbetsförmåga. Du kännetecknas av en öppenhet, hög ansvarskänsla och god samverkan med medarbetare och fackliga företrädare. Du har ett strukturerat arbetssätt och ser att nyckeln till framgångsrika förändringsprocesser är involverade medarbetare. Du är van vid att båda vara strategisk och operativ i verksamheten.

 • Erfarenhet av budget- och personalansvar
 • Vilja att arbeta i en helt värdegrundsdriven organisation
 • Erfarenhet av liknade tjänst är meriterande

Arbetsuppgifter och ansvarsområde

 • Leda och utveckla lager/ logistik och sorteringsverksamheten från insamling och produktion till leverans i butik enligt Björkåfrihet vision.
 • Aktivt följa och engagera sig i verksamhetens processer och ständiga förbättringar.
 • Framtagande av enheternas mål samt plan för hur dessa ska uppnås tillsammans med föreningschefen.
 • Arbeta fram kommersiella avtal och förhandla med leverantörer.
 • Personalansvar för chefer
 • Övergripande budgetansvar
 • Övergripande ansvar för våra lager, logistik- och produktionsenheter. 
 • Ansvar för vår exportverksamhet

Anställningsvillkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning med tillträde snarast. Anställning omfattas av kollektivavtal med Unionen och arbetsplaceringen är i Göteborg. Resor till Malmö förekommer regelbundet.

Ansökan

Ansökan skickas till: rekrytering@bjorkafrihet.se

Ange referens: Driftchef

Vi ser fram emot din ansökan senast 2021-04-18.

Intervjuer sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdag. Vänligen respektera att vi endast har möjlighet att lösa ansökningar märkta med referens och skickad till angiven epost. Vi avböjer vänligen med bestämt kontakt och erbjudanden från rekryteringsföretag och -portaler/webbsidor etc.

Kontakt

Frågor om tjänsten besvaras av: Gesica Tawakkoli Gunmalm, 031-797 59 23, Gesica.Gunmalm@bjorkafrihet.se

Facklig kontaktperson: Jessica Hörk, Unionen, Jessica.Hork@bjorkafrihet.se

Om oss

Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Secondhand-verksamheten ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Björkåfrihet deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning och återbruk av textil. 2019 var Björkåfrihet först i världen med att beräkna ett klimatavtryck för sina secondhand-varor, som också kunde jämföras med konsumtion av till exempel nytillverkade kläder. Jämförelsen visade bland annat att en begagnad jacka kan skänkas till insamling och köpas igen 393 gånger innan den har gett upphov till samma växthusgasutsläpp som tillverkning, distribution och försäljning av en enda ny jacka.

Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer Björkåfrihet organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen. På hemmaplan ges stöd till asylrättsrörelsen och organisationer som arbetar med papperslösa människor. Björkåfrihet samarbetar även med ett fyrtiotal kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Björkåfrihet har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Organisationen har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella secondhand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifiering enligt ISO9001/14001.