Vi söker försäljningschef

Vi på Björkåfrihet har verkat för global rättvisa, inkludering och miljö i över 50 år. Samtidigt som vi är en idéburen förening med 90-konto, driver vi också en kommersiell verksamhet som omsätter över 100 miljoner kronor och som i sin tur möjliggör ett biståndsprogram av mycket hög kvalitet. För dig med rätt kompetens och inställning är detta en nästintill unik chans att arbeta i en professionell verksamhet som samtidigt har som enda syfte att göra verklig nytta i världen.

För att trivas och kunna leverera i den här rollen behöver du ha både gedigen erfarenhet av ledarskap inom detaljhandeln och förstå att vi inte är som andra handelsorganisationer. Vi är i grunden kritiska till hur detaljhandeln och konsumtionen idag ser ut, och ser det som vårt uppdrag att själva vara det alternativ som vi anser att samhället behöver. I tillägg till det har vi också ett aktivt och ofta uppmärksammat opinions- och påverkansarbete som du på en ledande position behöver vara bekväm med, och där butikerna spelar en viktig roll.

Om dig

Vi söker dig med erfarenhet och kompetens inom både ledarskap, inklusive personal- och budgetansvar, och detaljhandel. Vi tror att du har en bakgrund inom det vinstdrivande näringslivet men, likt flera andra i ledningsgruppen, insett att något skaver med den kommersiella handeln. På Björkåfrihet kan vi erbjuda en möjlighet att tillsammans med drivna kollegor, ta en stark affärsmodell in i nästa fas. Löneläget ligger eventuellt något lägre än liknande tjänster inom näringslivet. Detta kräver att du som har kvalifikationer och erfarenhet också behöver förvissa dig om att du har viljan att arbeta för fler värden än enbart finansiella – t ex förvissningen om att få använda din kompetens till att göra världen lite mer hållbar, lite mer rättvis och lite coolare, i en organisation som är framåtriktad, professionell och siktar på stor utveckling de kommande åren.

Känns detta som rätt jobb för dig? Då hoppas vi att du också har:

– Erfarenhet av budget- och personalansvar

– Erfarenhet av detaljhandel

– Vilja att arbeta i en värdegrundsdriven organisation

Arbetsuppgifter och ansvarsområde

Som försäljningschef är du huvudansvarig för våra (just nu) fem butiker. Vårt second hand-sortiment är till stora delar mode och heminredning, men vi säljer t ex även böcker, leksaker och sportartiklar. En skillnad mellan oss och detaljhandeln generellt finns i leveransledet – vi får våra varor från våra givare, varpå de passerar genom vår egen sortering och prismärkning, ett system som ger lite annorlunda omständigheter när det kommer till planering och utveckling. Inom second hand-organisationsgrenen har du ett övergripande ansvar för:

– Björkåfrihets relation till sina second hand-kunder

– Försäljningsvolym och kvalitet

– Budget och prognoser för butikerna

– Affärsutveckling för våra framtida retailkoncept

– Arbetsmiljö

– Personalansvar för butikschefer och två butikskommunikatörer i Göteborg, Borås och Malmö

Resor i tjänsten kommer att förekomma, framförallt till de orter där våra butiker finns. Du ingår i ledningsgruppen för hela verksamheten, och rapporterar till en av Björkåfrihets två föreningschefer.

Anställningsvillkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning med tillträde snarast. Anställning omfattas av kollektivavtal med Unionen och arbetsplaceringen är i Göteborg.

Ansökan

Ansökan skickas till: rekrytering@bjorkafrihet.se

Ange referens: Försäljningschef.

Vi ser fram emot din ansökan senast 2021-06-20.

Intervjuer sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdag. Vänligen respektera att vi endast har möjlighet att lösa ansökningar märkta med referens och skickad till angiven epost. Vi avböjer vänligen med bestämt kontakt och erbjudanden från rekryteringsföretag och -portaler/webbsidor etc.

Kontakt

Frågor om tjänsten besvaras av: Gesica Tawakkoli Gunmalm, föreningschef: 031-797 59 23 gesica.gunmalm@bjorkafrihet.se

Facklig kontaktperson: Jessica Hörk, Unionen, Jessica.Hork@bjorkafrihet.se

Om oss

Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Secondhand-verksamheten ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Björkåfrihet deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning och återbruk av textil. 2019 var Björkåfrihet först i världen med att beräkna ett klimatavtryck för sina secondhand-varor, som också kunde jämföras med konsumtion av till exempel nytillverkade kläder. Jämförelsen visade bland annat att en begagnad jacka kan skänkas till insamling och köpas igen 393 gånger innan den har gett upphov till samma växthusgasutsläpp som tillverkning, distribution och försäljning av en enda ny jacka.

Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer Björkåfrihet organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen. På hemmaplan ges stöd till asylrättsrörelsen och organisationer som arbetar med papperslösa människor. Björkåfrihet samarbetar även med ett fyrtiotal kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Björkåfrihet har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Organisationen har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella secondhand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifiering enligt ISO9001/14001.