Vi söker styrelseledamöter som brinner för solidaritet och second hand

Är du intresserad av att vara med och styra och utveckla en organisation som genom cirkulära affärsmodeller med fokus på second hand skapar ett överskott som finansierar modiga och viktiga solidaritetsprojekt? Björkåfrihet söker nya ledamöter till vår styrelse, som är ansvarig för föreningens verksamhet.

Björkåfrihet är en ideell förening och en av Sveriges största second hand-kedjor som har verkat för internationell solidaritet, inkludering och hållbarhet i över 50 år. Vi driver vår insamling professionellt kombinerat med tydliga politiska ställningstaganden. Vi tar inte partipolitisk ställning, men vi är en socialistisk organisation som tror på att kämpa emot politik som skapar ojämlikhet, fattigdom, krig och miljöförstöring/klimatförändringar. Vi arbetar inte med välgörenhet, utan med solidaritet och vårt fokus är att stötta frihetskämpar och aktivister som själva formulerar hur förtrycken de lever under ska bekämpas.

Ditt uppdrag
Styrelsen har det övergripande ansvaret för organisationen och arbetar framförallt med strategiska frågor och utveckling av organisationen. Styrelsen är arbetsgivare för de två föreningscheferna som i sin tur ansvarar för organisationens ca 200 anställda.

I rollen som styrelsemedlem förväntas du:
– delta på styrelsemöten ca 1 gång per månad (ibland via teams på vardagkvällar och några lördagar/söndagar under året)
– dedikera några timmars arbete per månad för att ta del av underlag inför styrelsemöten samt annat styrelsearbete
– dela med dig av din kompetens och bidra till det utvecklande arbetet

I rollen som styrelsemedlem får du:
– inblick i hållbarhets- och solidaritetsfrågor

– vara drivande i en organisation i utveckling

– erfarenhet av praktiskt styrelsearbete

– bidra till ett modigt och relevant solidaritets- och hållbarhetsarbete

– ett symboliskt arvode

Vem söker vi?

I vår styrelse har vi olika kompetenser och kompletterar varandra. Vi söker dig som är intresserad av organisationsutveckling, strategiarbete och ekonomi. Du får gärna ha erfarenhet inom retail och/eller miljö/hållbarhetsfrågor och/eller vara intresserad av politisk/ideologisk utveckling. Du delar självklart vår värdegrund.

Nominera dig själv eller någon du känner till vår styrelse! 

Har du frågor om uppdraget eller vill nominera dig själv eller någon du känner, skicka till valberedning@bjorkafrihet.se. Glöm inte ange dina kontaktuppgifter med namn, mail och telefonnummer. Nominerade behöver bli medlemmar i föreningen senast dagen före årsmötet som hålls 23 april 2022. Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och våra ledamöter får inte ha betalningsanmärkningar.

Om oss

Björkåfrihet är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Secondhand-verksamheten ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Björkåfrihet deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning och återbruk av textil.

Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer Björkåfrihet organisationer som arbetar mot ockupation och för migranters och flyktingars rättigheter. Björkåfrihet samarbetar även med ett fyrtiotal kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Björkåfrihet har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Organisationen har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella secondhand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifiering enligt ISO9001/14001.