Så fixar du din trasiga adventsbelysning.

I ett av skyltfönstren på Linnégatan i Göteborg kan förbi passerande nu njuta av en ljusinstallation skapad av konstnären Nina Grelsson. Nina var en av de många konstnärer som sökte till Björkåfrihets Open call med den fantastiska idén om att genom konsten berätta för förbipasserande om hur du själv på ett enkelt vis kan laga en adventsljusstake som inte fungerar. Helt briljant, hållbart och enastående vackert tycker vi!

Superknepet så fixar du din adventsbelysning.

Med största sannolikhet fixar du själv din adventsbelysning när den slutat lysa. Antingen behöver en eller flera lampor bytas ut. Eller så är det blecken som behöver justeras så att lampan återigen får kontakt med blecken i lamphållarna. Blecken trycks nämligen ner och ut med tiden, oftast i samband med lampbyte då en skruvat lite för hårt.

Image

Börja med att koppla in sladden i ett eluttag och tryck på tändknappen.
Om ljusstaken inte lyser kontrollerar du först om någon eller några lampor är trasiga.
Detta görs enklast med ett 9 volts batteri alternativt genom att byta ut alla lamporna till nya.

För att se om lampan är hel med hjälp av ett 9 volts batteri håller du lampan mot batteriet så att botten på lampan ligger an mot den ena batteripolen och lampans gängor ligger an mot den andra batteripolen. Blinkar det till är lampan hel!

När du vet att alla lampor är hela, men fortfarande inte får adventsbelysningen att lysa så är det dags att justera blecken i lamphållaren så att lampan får kontakt med dessa.

OBS! Dra sladden ur eluttaget innan du börjar!

Justerar blecken gör du med en liten skruvmejsel eller liknande genom att peta/pilla upp blecket som sitter i botten på lamphållaren någon millimeter. Gör samma sak med blecket som sitter på insidan av lamphållaren, men bara lite så att lampan fortfarande kan skruvas i.

Testa om det lyser genom att skruva i lamporna, sätt i kontakten och tänd adventsbelysningen på tändknappen. Nu lyser förhoppningsvis adventsbelysningen om inte, så justera blecken ytterligare innan du ger upp.

Ladda ner instruktionerna här


Läs med om Re-ljus och Ninas konstverk här

Lycka till önskar Nina och alla vi på Björkåfrihet!