Ekonomichef som brinner för solidaritet

Är du ekonomen som är trött på att bara jobba för avkastning till aktieägare och hellre skulle vilja gå varje dag till en arbetsplats där vårt fokus är hur vi ska göra världen bättre? Björkåfrihet är en ideell förening men samtidigt en av Sveriges största second hand-kedjor som har verkat för internationell solidaritet, inkludering och hållbarhet i över 50 år. Vi söker en ekonomichef som är van att ansvara för det övergripande arbetet med en verksamhets ekonomi. För dig som är beredd att ta dig an utmaningen är detta en ovanlig chans att arbeta i en professionell miljö samtidigt som du kan vara förvissad om att ditt arbete blir till solidaritet och miljönytta. Vi har som många andra inom handeln påverkats av corona, men ser ljust på våra möjligheter framåt då efterfrågan på second hand och hållbara affärsmodeller ökar hela tiden.

Profil

 • Du har ekonomisk utbildning på universitets- eller högskolenivå
 • Du har erfarenhet av kvalificerat ekonomiarbete, gärna inom produktion/detaljhandeln och/eller större föreningsverksamhet
 • Du har mycket goda Excelkunskaper
 • Du har minst några års erfarenhet av liknande arbete
 • Har du erfarenhet av 90-konto är det meriterande

Dina arbetsuppgifter

Huvuduppgiften är att driva och utveckla det löpande arbetet med verksamhetens redovisning och ekonomiska uppföljning. Ekonomichefen ingår i föreningens ledningsgrupp som ansvarar för hela föreningens verksamhet.

 • Övergripande ansvar för verksamhetens ekonomi
 • Budget, månadsbokslut, prognoser, analyser, likviditetsplanering, årsredovisningar samt redovisning av internationella projekt
 • Utveckla och driva projekt inom verksamhetens ekonomi-, IT- samt controllerfunktioner
 • Utveckla och driva interna ekonominprocesser, rutiner samt systemstöd
 • Ekonomisupport till verksamhetens övriga chefer
 • Viss löpande redovisning förekommer
 • Personalansvar för i nuläget 2 personer, en ekonomiassistent och en varuflödescontroller
 • Resor i tjänsten kan förekomma till våra svenska enheter samt till våra biståndsprojekt internationellt

Anställningsvillkor

Tjänstgöringsgraden uppgår till 40 timmar i veckan. Vi tillämpar provanställning om 6 månader och tjänsten omfattas av gällande kollektivavtal med Unionen. Tillträde enligt överenskommelse. Tjänsten är förlagd på vårt huvudkontor i Göteborg. Du behöver känna till att löneläget hos oss, som är en ideell förening med en socialistisk värdegrund, är lägre än snittet i yrket.

Om oss

Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Secondhand-verksamheten ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Björkåfrihet deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning och återbruk av textil. 2019 var Björkåfrihet först i världen med att beräkna ett klimatavtryck för sina secondhand-varor, som också kunde jämföras med konsumtion av till exempel nytillverkade kläder. Jämförelsen visade bland annat att en begagnad jacka kan skänkas till insamling och köpas igen 393 gånger innan den har gett upphov till samma växthusgasutsläpp som tillverkning, distribution och försäljning av en enda ny jacka.

Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer Björkåfrihet organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen. På hemmaplan ges stöd till asylrättsrörelsen och organisationer som arbetar med papperslösa människor. Björkåfrihet samarbetar även med ett fyrtiotal kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Björkåfrihet har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Organisationen har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella secondhand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifiering enligt ISO9001/14001.

Ansökan

Ansökan skickas till: rekrytering@bjorkafrihet.se

Ange referens: Ekonomichef

Vi ser fram emot din ansökan snarast, dock senast den 28 februari 2021.

Intervjuer sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdatum.

Kontakt

Frågor om tjänsten besvaras av föreningschef Kristin Ivarsson, 031-233208 eller kristin.ivarsson@bjorkafrihet.se.

Facklig kontaktperson:

Cecilia Josefsson, Unionen, 033-124861

Vänligen respektera att vi endast har möjlighet att läsa ansökningar märkta med referens och skickade till rekrytering@emmausbjorka.se, enligt ovan.

Vi avböjer vänligt men bestämt kontakt och erbjudanden från rekryteringsföretag och -portaler/webbsidor etc.

Välkommen med din ansökan!