Sveriges modernaste secondhand-butik behöver ny butikschef

På Lantmannagatan i Malmö ligger en av Björkåfrihets secondhand-butiker, med ett sortiment som konkurrerar mer med vanliga mode- och heminredningsbutiker än med andra secondhand-butiker. Nu söker vi dig som både kan leda och fördela arbetet på ett professionellt sätt i en butik och samtidigt identifiera dig med vad det är vi försöker göra när vi säger att återanvändning och second hand ska vara den nya normen för människors shopping överallt i samhället.

Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå) är en religiöst och partipolitiskt obunden, ideell solidaritets- och miljöorganisation med 90-konto och stor ekonomisk transparens gentemot givare och kunder. Löneläget ligger något under tjänster för en del andra butiker i samma storlek. Detta kräver att du som har kvalifikationer och erfarenhet också behöver förvissa dig om att du har viljan att arbeta för fler värden än enbart finansiella – t ex förvissningen om att använda din kompetens till att göra världen lite mer hållbar, lite mer rättvis och lite coolare, i en organisation som är framåtriktad, professionell och siktar på stor utveckling de kommande åren.

Om dig

Du som söker bör ha gedigen kompetens och erfarenhet från detaljhandel och ledarskap, men också kämpaglöd, medvetenhet och förståelse för att vi inte är som andra handelsorganisationer. Vi är i grunden kritiska till hur detaljhandeln och konsumtionen idag ser ut, och ser det som vårt uppdrag att själva vara det alternativ som vi anser att samhället behöver.

– Erfarenhet av budget- och personalansvar
– Erfarenhet av detaljhandel
– Vilja att arbeta i en helt värdegrundsdriven organisation
– Erfarenhet av liknade tjänst är meriterande

Arbetsuppgifter och ansvarsområde

Som butikschef ansvarar du självständigt för det övergripande arbetet med att leda, fördela och följa upp arbetet i butik. Din huvuduppgift är att skapa en säljande butik med engagerade, motiverade medarbetare och nöjda kunder. Till ditt stöd har du en försäljningschef och en organisation med enhetschefskolleger som träffas regelbundet.

Arbetsuppgifter:

– Ytterst ansvarig för butikens dagliga drift inklusive gåvomottagning, varubeställning, varupåfyllnad, försäljning och reklamationer
– Planera, prioritera och följa upp budget och kostnader
– Upprätthålla kontakt med leverantörer, hyresvärd och myndigheter
– Skapa nöjda kunder och givare
– Praktiskt underhållsarbete (vaktmästeri) efter försäkringskrav, lagstiftning och butikens behov
– Se till att butiken följer BjörkåSecondhands butikskoncept, övergripande strategi samt rapportering av nyckeltal inom ramen för detta
– Tidredovisning, schemaläggning, frånvarouppföljning för personalen samt planering av egen arbetstid
– Övergripande ansvar att verkställa att gällande lagar, avtal, säkerhetsrutiner och arbetsmiljö följs på enheten

Resor i tjänsten förekommer några gånger per år.

Anställningsvillkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning med tillträde snarast. Anställning omfattas av kollektivavtal med Unionen och arbetsplaceringen är i Malmö.

Ansökan

Ansökan skickas till: rekrytering@bjorkafrihet.se

Ange referens: butikschef Heleneholm.

Vi ser fram emot din ansökan senast 2021-03-21.

Intervjuer sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdag. Vänligen respektera att vi endast har möjlighet att lösa ansökningar märkta med referens och skickad till angiven epost. Vi avböjer vänligen med bestämt kontakt och erbjudanden från rekryteringsföretag och -portaler/webbsidor etc.

Kontakt

Frågor om tjänsten besvaras av: Sara Edestrand, försäljningschef, 0706-602787, sara.edestrand@bjorkafrihet.se

Facklig kontaktperson: Cecilia Josefsson, Unionen, 033-124861

Om oss

Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Secondhand-verksamheten ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Björkåfrihet deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning och återbruk av textil. 2019 var Björkåfrihet först i världen med att beräkna ett klimatavtryck för sina secondhand-varor, som också kunde jämföras med konsumtion av till exempel nytillverkade kläder. Jämförelsen visade bland annat att en begagnad jacka kan skänkas till insamling och köpas igen 393 gånger innan den har gett upphov till samma växthusgasutsläpp som tillverkning, distribution och försäljning av en enda ny jacka.

Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer Björkåfrihet organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen. På hemmaplan ges stöd till asylrättsrörelsen och organisationer som arbetar med papperslösa människor. Björkåfrihet samarbetar även med ett fyrtiotal kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Björkåfrihet har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Organisationen har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella secondhand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifiering enligt ISO9001/14001.