Frige Khitam Al-Saafin!

Uppdatering 20-11-23: Khitam Al-Saafin har dömts till 6 månaders fängelse utan rättegång (administrative detention).

Den 2:a november fängslades Khitam Al-Saafin, ordförande för vår samarbetsorganisation Union of Palestinian Women’s Committees, UPWC, av israeliska säkerhetsstyrkor. Khitam Al-Saafin är en internationellt erkänd feminist och människorättsaktivist och högljudd kritiker av Israels ockupation av Palestina och Israels människorättskränkningar. Detta är inte första gången Al-Saafin fängslas utan att israeliska myndigheter offentliggjort några bevis.

Arresteringen av Khitam Al-Saafin sker mot bakgrund av att de israeliska myndigheterna satt i system att fängsla palestinska aktivister. Detta går att se i de senaste årens ökade antal ledamöter från det palestinska lagstiftande rådet, människorättsaktivister och ledare ur civilsamhället som arresteras av de israeliska säkerhetsstyrkorna. Gemensamt för dessa personer är deras kritik av Israels ockupation av Palestina och av Israels människo- och folkrättsförbrytelser.

Vi skriver idag till Utrikesminister Ann Linde och samtliga ledamöter i Utrikesutskottet för att be om kraftfulla åtgärder för att få Khitam Al-Saafin frisläppt.

Detta kan du göra för att hjälpa till

Läsa på mer om palestinska fångar i Israel här kommer ett tips på en sida att börja på: Addameer
Du kan också gå med i göteborgsgrenen av den internationella organisationen Samidoun eller läs mer om vad de verkar för på deras hemsida som du hittar här Samidoun.
Och glöm inte att du alltid kan opinionsbilda via dina egna kanaler.