Pressmeddelande:
Second hand-kedjan Björkåfrihet, med säte i Göteborg och verksamhet i sydvästra Sverige, ansöker idag om rekonstruktion. Orsakerna uppger organisationen vara kraftigt ökade kostnader i samband med den nya textillagen, lågkonjunkturens påverkan på försäljningen, en världsmarknad mättad på textilt material och pandemiskulderna till Skatteverket som har behövt prioriteras.
– Stora förändringar i omvärlden på kort tid har lett till ökade kostnader och minskade intäkter, vilket har försatt oss i en ohållbar situation, säger Mikela Lundahl Hero, ordförande för Björkåfrihet.
Organisationen uppger i sin ansökan till tingsrätten att det finns fyra huvudsakliga orsaker till de ekonomiska problem de hamnat i: kostnader i samband med textillagen, lågkonjunktur, en mättad världsmarknad för återanvänd textil och pandemiskulder. För att överleva pandemin beviljades föreningen uppskov av arbetsgivaravgifter och skatter från Skatteverket med en avbetalningsplan. Denna har hållits och över 80% av återbetalningen är avklarad, men det har tärt på organisationens likviditet i tider av osäkra intäkter och ökade kostnader bland annat i samband med den nya textillagen.
– Vi är i grunden positiva till den nya textillagen som sätter textilfrågan på agendan och förhoppningsvis kommer leda till att man också tar itu med frågan om den ohållbara nyproduktionen, säger Kristin Ivarsson, generalsekreterare för Björkåfrihet.
Den nya lagen har dock inneburit kraftigt ökad insamling och därmed ökade kostnader.
– Det är inte realistiskt att vi som ideell organisation ska bära kostnaderna för textilhanteringen. En förutsättning för att det ska fungera framöver är att vi får ersättning för det arbete vi gör för att skapa en hållbar textilhantering i enlighet med den nya textillagen, säger Kristin Ivarsson.
Inom ramen för rekonstruktionen kommer Björkåfrihet att genomföra förändringar av verksamheten för att säkra en långsiktigt hållbar verksamhet.
– Det kostar att bedriva en storskalig och professionell textilinsamling i Sverige som lever upp till de avtal vi har med kommuner och de förväntningar våra kunder har på vårt utbud och våra butiker. Det är en hel kedja av lastbilsflotta, chaufförer, lagerlokaler, sorterare, butikspersonal och butikslokaler som ska finansieras. Vi behöver nu anpassa organisationen till nya förutsättningar, säger Kristin Ivarsson.
Björkåfrihet har sedan 1965 varit en viktig röst för solidaritet och rättvisa. Genom second hand-verksamheten har man skapat ett överskott till biståndsprojekt runt om i världen.
– Ytterst finns vi till för att skapa ett överskott till vårt arbete för en bättre värld. Vi ansöker nu om rekonstruktion för att kunna fortsätta det viktiga arbetet, avslutar Mikela Lundahl Hero.
Kontakt
Kristin Ivarsson, generalsekreterare
Kristin.ivarsson@bjorkafrihet.se
031-233208
Högupplösta pressbilder fria att användas i redaktionell media finns på https://bjorkafrihet.se/pressbilder/ samt mejlas på förfrågan.
Om Björkåfrihet
Björkåfrihet är en ideell förening med 60 års erfarenhet av second hand och solidaritetsarbete.
Björkåfrihet har fem egna second hand-butiker och tillsammans med flera kommuner i sydvästra Sverige driver organisationen kompisbutiker. Björkåfrihet har två sorteringsanläggningar och två lager.
Björkåfrihet har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Organisationen har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll samt är ISO-certifierade enligt ISO9001/14001.
Överskottet går till solidaritetsprojekt internationellt och i Sverige.