Vad händer med din gåva?

När du har lämnat din gåva på någon av Björkåfrihets insamlingsplatser hämtas den av våra chaufförer som kör den till någon av våra sorteringsanläggningar i Malmö eller Göteborg. Här nedan kan du följa gåvornas väg!

Prylar och möbler

Prylar och möbler sorteras antingen i Göteborg eller Malmö av vår sorteringspersonal. Det är personer som är experter på trender, märken och värdering och varorna prismärks och delas in i kategorier. Sedan lagerförs de på våra stora lager tills en av våra butiker gör en beställning och just din gåva hamnar i vår butik och säljs till en ny lycklig ägare. Processen från att du lämnar in en gåva till att den säljs i butik kan ta olika lång tid. Får vi in en adventsljusstake efter jul dröjer det ett helt år innan den säljs medan andra varor säljs inom några veckor. Varje dag sorterar vi ungefär 5000 kg prylar.

.

Kläder och textilier

Kläder och textilier sorteras i vår sorteringsanläggning i Göteborg av kunniga, ofta textilutbildade, sorterare. De har stor kunskap om mode, trender, märken och kvalitet och är därför träffsäkra i sin värdering av din gåva. Kläderna packas i lådor och sorteras i olika kategorier innan de lagerförs och sedan körs ut till någon av våra butiker, packas upp av vår butikspersonal och finner sin nya ägare. Varje dag sorterar vi 4500 kg textilier.

Vad händer med det vi inte kan sälja?

En del av det insamlade materialet kan vi inte sälja. Det kan bero på att det är trasigt eller smutsigt, då tvingas vi slänga det. En del håller heller inte den kvalitet eller modegrad som gör att vi kan sälja det i våra butiker. Det beror bland annat på att klädindustrin tillverkar kläder av alltför låg kvalitet. Den textilen säljer vi till kunder i Europa för att undvika att det förbränns. En del av våra kunder har egna second hand-butiker, en del sorterar för återvinning, en del säljs vidare. Vi strävar efter att minska andelen textilier som vi säljer för export, men behöver hjälp av politiker och klädindustrin för en förändring. Vårt mål är att alltid hantera gåvorna så högt upp på avfallshierarkin som möjligt.

Vad används pengarna till?

En del av pengarna vi får in för din gåva går till löner till chaufförer, lagermedarbetare, sorterare, butikspersonal och andra som är viktiga för vår organisation, samt hyror och andra kostnader. När det är betalat får vi ett överskott. Det använder vi till modiga och viktiga solidaritetsprojekt mot ockupation och för antirasism och asylrätt.


.

Tack för att du låter oss omvandla din gåva till solidaritet!