Ledare för palestinsk människorättsorganisation hindrad att delta i biståndsmöte i Sverige av israeliska regimen

Pressmeddelande

I måndags startade biståndsorganisationen Björkåfrihets programmöte för partnerorganisationer från olika delar av världen. Mötet fick hållas utan ledaren för den palestinska organisationen Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) som stoppades av israeliska regimen vid gränsen till Jordanien när hon skulle lämna Västbanken.

Den 19 oktober 2021 terrorstämplade Israel sex palestinska civilsamhällesorganisationer. En av de drabbade var kvinnorättsorganisationen Union of Palestinian Women’s Committes (UPWC), som sedan flera år tillbaka samarbetar med den svenska biståndsorganisationen Björkåfrihet. Tillsammans driver de projekt bland annat för att öka kvinnors politiska deltagande.

Terrorstämplingen av UPWC och de andra organisationerna har kritiserats av FN, flera europeiska regeringar samt människorättsorganisationer.

  • Det var när UPWC:s ledare, Tahreer Jaber, skulle lämna Västbanken för att flyga till Sverige som hon stoppades, berättar Kristin Ivarsson, föreningschef för Björkåfrihet.

Jaber skulle delta i Björkåfrihets programmöte i Göteborg. Programmötet samlar organisationer som arbetar mot ockupation och kolonialism och delfinansieras av Sida genom ForumCiv. Ett av syftena med mötet var att stärka kapaciteten kring projekthantering och resultatrapportering.

I augusti i år genomförde israeliska regimen räder mot de drabbade organisationernas kontor och UPWC tvingades stänga ner sitt kontor.

  • Det är tydligt att Israel nu trappar upp sina attacker mot de sex organisationerna. Att inte låta Jaber delta på internationella möten är en attack inte bara på UPWC, utan på yttrandefriheten och rätten att kritisera Israels ockupation. Om detta inte möter kraftfulla internationella protester, vad kommer härnäst, frågar sig Ivarsson.

FN uppmanar till fortsatt stöd till de drabbade organisationerna.  

  • Om den nya svenska utrikesministern vill värna civilsamhällets demokratiska utrymme och yttrandefrihet, förväntar jag mig tydliga protester mot Israels agerande, avslutar Ivarsson.  

Kontakt

Kristin Ivarsson, Föreningschef

Kristin.ivarsson@bjorkafrihet.se

031-233208