Vi lanserar kollektion för defekta kläder

Pressmeddelande:

Second hand-organisationen Björkåfrihet tar nu ytterligare steg för att öka återanvändningen i Sverige. Kollektionen Köp defekt skapa effekt möjliggör att ytterligare plagg stannar inom landets gränser och ger kunder möjlighet att göra en extra miljöinsats.

Varje år importeras 120 000 ton textilier till Sverige och varje år samlar ideell second hand tillsammans in 42 000 ton förbrukad textil via återvinningsstationer, boxar och butiker. Detta motsvarar 147 miljoner plagg som varje år skänks. Av dessa plagg är det bara en bråkdel som är tillräckligt hela och rena för att säljas på den svenska second hand- marknaden. Merparten exporteras än idag till andra delar av världen.

Björkåfrihet arbetar för att så mycket textil som möjligt skall stanna kvar och återanvändas i Sverige. Med detta som bakgrund har organisationen tagit fram en kollektion under namnet Köp defekt skapa effekt.

– En kollektion är ofta förknippad med nytt och nyproducerat. Vi vill vidga innebörden av vad en kollektion är. När vi började utarbeta kollektionen var ambitionen att se potentialen i det som annars ratas och på så sätt skapa en verkligt hållbar kollektion, säger Gesica Tawakkoli Gunmalm, föreningschef Björkåfrihet.

Köp defekt skapa effekt är ett urval av sådant som tidigare hade sålts på export. Priset är lite bättre och plaggen har på ett eller annat vis en mindre defekt.

– Den som handlar ett plagg från kollektionen bidrar inte bara till Björkåfrihets solidaritetsarbete utan möjliggör även att ytterligare ett plagg återanvänds på lite närmare håll. Bra för både plånboken och miljön, säger Gesica Tawakkoli Gunmalm.

Sortimentet säljs i Björkåfrihets butiker på Backaplan i Göteborg och Heleneholm i Malmö sedan den 1 juni.

– Mottagandet har varit fantastiskt hos våra kunder, det är tydligt att en omställning är på gång, avslutar Gesica Tawakkoli Gunmalm.

För mer information om våra butiker besök gärna www.bjorkafrihet.se.